Prešovská mestská karta

04.03.2010 Prešov

Prešovská mestská karta bude podľa zmluvy zavedená k 1. augustu 2010 ako multifunkčná platobná karta v privátnom platobnom okruhu v meste Prešov.
Základnými funkcionalitami mestskej karty v prvej etape bude evidencia predplatných časových cestovných lístkov v mestskej hromadnej doprave (nahradí dnešné čipové karty Dopravného podniku mesta Prešov), a možnosť platby kartou v zariadeniach mesta (kúpa vstupeniek, platba mestských poplatkov, DPMP) ako aj v širokej sieti komerčných subjektov so zľavou pri platbe kartou (obchodné siete, čerpacie stanice pohonných hmôt, lekárne, obchody s drogériou, reštaurácie, kaviarne, hotely, zdravotnícke služby, kozmetické a kadernícke služby, či obchody s elektronikou a nábytkom).
Držiteľom mestských kariet bude zdarma zasielaný elektronický časopis
o dianí v meste, programe kultúrnych a športových udalostí v meste,
funkcionalitách a možnostiach použitia mestskej karty.

V ďalších etapách postupne pribudne možnosť platby kartou za parkovanie v parkovacích automatoch, zabezpečenie a evidencia vstupov do mestských zariadení (mestská športová hala, PKO, mestské bazény), na športové podujatia a kúpaliská, možnosť napojenia na dochádzkové a stravovacie systémy, zabezpečenie a evidencia vstupov do škôl, na detské ihriská a športoviská, a mestská karta takisto zjednoduší elektronickú komunikáciu občana s mestom.

Zvýhodnenie platby mestskou kartou bude prebiehať na princípe tzv. odloženej zľavy. Napríklad pri nákupe v hodnote 100 EUR s 5 % poskytovanou zľavou bude teda z účtu odrátaných 100 EUR a okamžite pripísaných 5 EUR.
Vzhľadom na možnosť používania karty mesta Prešov ako platobnej karty bude nutné ju vopred nabíjať hotovosťou. Karty mesta Prešov budú plnofarebne potlačené, budú obsahovať fotografiu a meno držiteľa karty, bude na nich vytlačené číslo karty, čiarový kód, magnetický prúžok a bude obsahovať bezkontaktný čip s vysokou úrovňou bezpečnosti. Distribúcia kariet bude prebiehať minimálne na piatych miestach v rámci mesta Prešov. Bezpečnosť platobných transakcií bude zaistená vizuálnym porovnávaním fotografie, identifikáciou podpisu, či SMS notifikáciou. **

CentrumCard na projekte mestskej karty úzko spolupracuje so spoločnosťou Logica, ktorá stála aj pri zrode úspešnej mestskej karty v českej Plzni. V súčasnosti je v Plzni vydaných 220 000 kariet pri počte obyvateľov mesta 169 000 (cca 130 % pokrytie). Na Slovensku podobná multiaplikačná mestská karta zatiaľ neexistuje. Karta mesta Prešov zjednoduší svojim držiteľom komunikáciu s mestom, poskytne zľavy v sieti akceptačných partnerov a na vstupy do mestských zariadení, posilní bezpečnosť detí a ochranu majetku občanov. Mestu prinesie zvýšené tržby mestských zariadení, posilní propagáciu a naplní ciele v oblasti elektronizácie verejnej správy.

Prešovská mestská karta je svojou štruktúrou unikátnym projektom.
Iveta Adamová
 

Vyberte región